Ehkki DiSC® profiilid on arendatud lihtsalt tõlgendatavaks ja kõigile mõistetavaks, aitab hea sertifitseeritud DiSC juhendaja õpikogemust suurendada ja saada profiilidest veelgi rohkem kasu.

DiSC tulemusi lahti seletavate ja mudelit tutvustavate inimeste oskused ja teadmised on sama olulised kui tööriist ise. Auto remontimine nõuab sageli väga keerukaid diagnostikaseadmeid, ent sobivate instrumentide omamisest ainuüksi ei piisa. Tööriista õigeks kasutamiseks, sellele tähenduse andmiseks ja positiivse tulemuse saavutamiseks on vaja asjatundlikku mehaanikut. Sama lugu on ka DiSC-iga.

Siin on 5 näpunäidet, mis aitavad sul oma DiSC-sessioonides osalejatele ehk veelgi rohkem väärtust anda:

 

1. Tutvusta alati DiSCi põhitõdesid ja kinnita neid veendunult igal võimalusel

  • Kõik DiSC stiilid ja nende prioriteedid on võrdselt väärtuslikud ning me kõik oleme segu nendest neljast – tavaliselt ühe, kahe või isegi kolme juhtiva käitumisstiiliga
  • DiSC-i eesmärk ei ole inimesi lahterdada. Tegelikult on eesmärk hoopis vastupidine – aidata nad oma kastist välja ja suurendada käitumuslikku ampluaad
  • Inimese käitumisstiil on enamasti kaasasündinud, kuid seda mõjutavad alati ka mitmed muud tegurid – nt elukogemused, haridus ja küpsus
  • Iseenda parem mõistmine on esimene samm tõhusamaks suhtlemiseks ja tulemuslikuks dialoogiks
  • Inimeste DiSC-stiilide tundmaõppimine aitab aru saada teiste prioriteetidest ja kuidas need enda omadest erineda võivad
  • DiSC aitab väga otseselt parandada  elukvaliteeti, aidates luua tõhusamaid omavahelisi suhteid nii töökohal, klientidega, aga ka isiklikus elus

 

2. Vaata alati eelnevalt kõigi osalejate profiilid üle

See aitab mõista osalejate eelistusi info saamisel, ja võimaldab sul oma koolitusstiili vastavalt kohandada. Tulemuste ülevaatamine aitab ka paremini olla valmis küsimusteks, mis profiilide lahtimõtestamise käigus võivad tekkida.

Kui töötad meeskonnaga, siis kasuta tasuta Meeskonnavaate raporteid ja genereeri EPIC-ust juurde ka Grupikultuuri raport, mis annab väärt ülevaate grupistiilidest ja nende omavahelisest koostööst.

 

3. Kasuta täiendavaid tööriistu

Kui mõni vastaja ei ole oma profiili tulemusega nõus (seda juhtub harva), siis tutvuge kindlasti Everything DiSC-i kasutades ka Lisaraportiga või siis Graafik I ja II diagrammi lehega, kui kasutate DiSC Classic profiile.

Lisaraport annab sulle paljutäiendavat teavet vastaja kohta. “Vihmavarjugraafik” kajastab sügavuti profiili täitja iga DiSC stiili skoori tagamaid, millest põhiraportis nii täpselt ei räägita.

Selles näites on vastaja juhtivaks stiiliks D (domineeriv), mis põhineb tema enda poolt hindamise käigus antud vastuste algoritmi tõlgendusel. Põhiaruanne ei kajasta siiski tõsiasja, et tal on ka kõrged CS / SC skaala tulemused. Lisaraportiga tutvumine koos vastajaga aitab tagamaadest märksa paremini aru saada ja end oma tulemuse osas paremini tunda.

Lisaraport näitab ka iga prioriteedi skoori, ja aitab analüüsida neid, mis võivad olla küll kõrgelt hinnatud, kuid mis pole selle stiili jaoks loomuomased. Selles näites ei vasta stabiilsuse vajadus tavaliselt D-stiilile, kuid on selle inimese jaoks kindlasti oluline ja võib mõjutada tema käitumist.

DiSC Classicu puhul saad sarnast lisateavet profiili viimaselt leheküljelt, mis võimaldab analüüsida graafikuid I ja II ning nende sügavamaid tähendusi.

 

4. Säästa aega ja astu oma töös suur samm edasi kasutades DiSC koolituskomplekti

DiSC koolituskomplekt pakub kõike, mida vajad DiSC koolituse või seminari läbiviimiseks.

Komplektis on kolm 90-minutilist moodulit, valmis koolitusmaterjal koos kaasahaaravate tegevustega ja õppevideod, mille abil treenida DiSC-i rakendamist reaalsetes tööolukordades.

Seda koolitusprogrammi ei pea järgima sõna-sõnalt, ent see aitab kindlasti hoida kokku aega ja leida häid sisendeid endale sobiva programmi koostamisel.

 

5. Soovitused osalusaktiivsuse tõstmiseks ja nipid enda koolitajaoskuste parandamiseks

  • Raamistus. Kavanda sissejuhatus alati hoolikalt, et osalejad teadvustaksid programmi eesmärke ja arutage koos, mida soovid sina / mida tahavad nemad saavutada. Inimesed on rohkem valmis avanema ja õppima, kui neil on selged, väljaöeldud eesmärgid silme ees.
  • Pane inimesed rääkima. Alusta lihtsate ja ohutute küsimustega. Isegi, kui alustad tavapärase iseenda tutvustamisega, suurendad osalejate hilisemat aktiivsust.
  • Tee sageli kokkuvõtteid ja lase aeg-ajalt mõnel osalejal seda teha. Mõtle sellele kui suurele pildile hüppamisele: tuleta inimestele meelde, mis on arutelu eesmärgid ja ulatus, loo seoseid ja juhi tähelepanu ühistele teemadele.
  • Kui soovid arutelu aeglustada ja kontrolli taastada, küsi küsimusi, millele saab vastata kas jah või ei, üksikute sõnade või lühikeste fraasidega.
  • Tea, millal peatuda või punkt panna. Vii arutelu sobival ajal lõpule – kui oled oma eesmärgi saavutanud või kui arutelu pole enam viljakas. Täna osalejaid väärtusliku panuse eest.